Salt lakrits när det är som bäst...

I en liten fabrik utanför Stockholm har vi tagit på oss utmaningen att göra världens bästa lakrits. Vi lägger mycket blod, svett och tårar på våra recept med hoppet om att flytta gränsen för hur lakrits smakar.

Välkommen till Haupt Lakrits!

INSPIRATIONEN

Christian Haupt och hans fru Camilla har under många år varit lakrits- och chokladentusiaster och Christian hade år 2012 långtgående planer att börja med chokladtillverkning. Men efter en semester på Island år 2013 ändrade han sig och beslöt sig för att satsa på lakrits.

”På Island blev jag inspirerad av deras sätt att kombinera lakrits och choklad och så fort jag kom hem ifrån semestern startade jag Haupt Lakrits.”, säger Christian.

Sedan följde en längre period där Christian och hans medarbetare sökte efter ingredienser och leverantörer över hela världen. Och målet stod klart från början – att skapa världens bästa lakrits. De ville skapa en söt- och saltlakrits som skiljde sig från mängden samt praliner som kombinerade lakrits och choklad.

Maskiner för produktion köptes in, personal anställdes och de hittade en lämplig lokal i Kista, strax norr om Stockholm. Nu var företaget igång!

PREMIÄREN

Lagom till Lakritsfestivalen i mars 2014 kunde företaget lansera sina första produkter, CHOK och KRISP, två praliner inspirerade av isländsk choklad och lakrits. Pralinerna hade bägge två chokladöverdragen lakrits – den ena med ett sockrigt krispigt skal och den andra var rullad i asiatiskt lakritspulver.

”Våra förpackningar var inte klara på fabriken och vi fick snabbt köpa tillfälliga glasburkar och vi satt och klistrade etiketter långt in på natten kvällen före lakritsfestivalen.”, säger Christian och skrattar.

Även om förpackningarna inte var de rätta så tyckte Lakritsfestivalens besökare om pralinerna vilket gav företaget energi och i maj 2014 levererades de första kartongerna med produkter till återförsäljare runt om i Sverige.

LAKRITS I FÖRÄNDRING

Christian och hans medarbetare tror att lakritsen står inför en stor förändring och vill gärna leda den utvecklingen.

”För ca 30 år sedan var det många som upptäckte mörk kvalitetschoklad efter att tidigare enbart ätit mjölkchoklad. Vi är säkra på att samma sak kommer att hända med lakrits och vi tror att fler personer börjar uppmärksamma ingrediensernas ursprung, tillverkningsmetoder samt vilka tillsatser som används.”, säger Christian